(From left) Agropreneur Heineken Laluan and founder of Timogah.com with Sarawak FM deejay Azman Johari and Hassnal Hakim Junaidi (AZAM Sarawak Communication Officer) during a recent Sembang Digital Normal Baru radio programme organised by SMA and AZAM Sarawak on e-commerce.

Aplikasi Timogah bantu pengusaha kembang perniagaan dalam talian

“Dengan adanya aplikasi Timogah, maka peniaga serta pengusaha produk tempatan sudah tidak perlu menggunakan perkhidmatan gerai ataupun pasar raya sebagai medium perniagaan mereka,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemubual dalam Program Sembang Digital Normal Baharu di konti Sarawak FM menerusi kenyataan media dikeluarkan semalam.

Sehubungan itu, beliau mengalu-alukan pengusaha dan peniaga tempatan termasuk petani kecil untuk berniaga dengan menggunakan platform aplikasi mudah alih seperti Timogah.

“Caranya mudah, hanya perlu muat turun aplikasi Timogah untuk memohon sebagai vendor dan pihak kami akan menghubungi anda untuk perbincangan lanjut,” ujarnya.

Sementara itu, beliau memaklumkan pihaknya sedang giat mendidik golongan sasar untuk menyesuaikan diri mereka dengan konsep perniagaan digital.

“Tujuannya untuk membuka ruang dan peluang kepada komuniti petani kecil luar bandar, peniaga kecil dan pengusaha produk tempatan bagi mengenali bidang digital ini dengan lebih dekat,” ujarnya.

Terdahulu, ‘Transformasi dalam Dunia E-Dagang’ merupakan topik pada minggu ketujuh dalam Sembang Digital Normal Baharu anjuran Lembaga Multimedia Sarawak (SMA) dengan kerjasama Angkatan Zaman Mansang Sarawak (AZAM Sarawak) menerusi Sarawak FM yang bersiaran setiap jumaat bermula 9.30 pagi.

Untuk keterangan lanjut, layari www.sma.gov.my atau laman web AZAM Sarawak www.azam.org.my.